У житті є місце добру

Сотні тисяч українців за останні 1,5 роки покинути свої оселі, рятуючись від війни на Сході.

Особливо тяжко довелося біженцям, які мали утримувати дитячі будинки сімейного типу. До цієї категорії відноситься і родина Родікових із Макіївки. Вони поїхали зі свого міста понад рік тому, і сподівалися повернутися. Однак на їх долю випало багато проблем, зіштовхнулися вони і із байдужими чиновниками. А допомогли знайти нову домівку - в с. Гатному, що під Києвом, прості небайдужі люди.

Сімейний дитячий будинок Родікових вкладається із десяти дітей (п’ять прийомних и 5 своїх). Старші діти - донька Олександра та син Богдан вже студенти. Вони вчаться на модельєра і ветеринара. Денис, Валерія, Данило - школярі. Вони пішли у шостий клас. Ще троє діточок - першокласники, а двоє найменших - поки залишаються вдома.

Володимир та Діана зізналися, що їм нелегко далося рішення покинути домівку і вони досі за ній сумують. У Макіївці родина мала все для комфортного проживання - від просторого затишного будинку до великої земельної ділянки. В травні минулого року Родікови прийняли у себе багатодітну сім’ю зі Слов’янська, а незабаром самі стали переселенцями. Спочатку родина вирушила до Запоріжжя, та потім почала шукати новий дім. Батько багатодітної родини просив допомоги у різних установах, писав про існуючу проблему в соцмережах. Володимир згадав, що родина отримала дуже багато відгуків від простих людей із різних куточків України. Вони запрошували Родікових пожити в них, але подружжя не наважилося селитися у когось з такою юрбою дітей.

В решті решт родина приїхала в с. Червона Мотовилівка (Фастівський район, Київщина) і отримала у тимчасове користування від місцевої євангельської громади дві невеликі кімнати. Володимир та Діана Родикова розказали, що спочатку дітям було важко звикнути, вони просилися поїхати назад, у Макіївку. До того ж це був тимчасовий притулок, і до вересня потрібно було вибрати школу для дітей, для старшого сина - вишом. Володимир написав листи прем’єр-міністру, спікеру Верховної Ради, депутатам в Мінсоцполітики. Але звідусіль їм відповіли, що владі відомо про проблему, вона контролює її, та не може поки що ніяк допомогти з огляду на ситуацію в країні.

Можливо все б зосталося на тому ж місті, але історія багатодітної родини набрала розголосу завдяки телебаченню та пресі. Родікови перезимували в с. Петровському в притулку, а місцеві меценати побудували для них у с. Гатному просторий будинок. Батьки і діти переїхали туди два місяці тому. З того часу вони вже облаштувалися і навіть перевезти із Макіївки домашній скарб.

На щастя, життя цієї родини налагоджується. Діана и Володимир й досі дивується доброті та щиросердості співвітчизників, що не зосталися осторонь від вирішення їх нагальних питань.

Верх