Документ про смерть тієї особи, що померла в "ДНР", отримати можна через суд

На днях до юридичної приймальні звернулася Юлія П., якій вдалося перевезти з окупованої території свого дідуся. Нажаль, виїхати з небезпечного регіону та продовжити життя в підконтрольному Україні регіоні він зважився тільки після смерті своєї дружини.

Як пояснила мешканка Сум, що народилась у Шахтарську Донецької області, але вже давно свою долю вистроювала саме на Сумщині, її бабуся померла на тимчасово окупованій території. Там, у місцевій лікарні, рідним видали довідку про смерть жінки з зазначеними причинами. Також на руки вони отримали і свідоцтво про смерть жінки, яке було, звісно, ці документі були з печаткою так званої «Донецької народної республіки».

Після смерті бабусі в Шахтарську залишилося майно. Спадкоємцем в цьому разі є дідусь нашої заявниці, але, щоб оформити спадщину за українськими законами, потрібно мати чинне свідоцтво про смерть.

Вперше Юлія звернулася до юристів проекту телефоном п’ятого квітня. Їй була надана консультація щодо чинності документів, що були отримані на тимчасово окупованій території України. Також було назначено час прийому у приймальні. На особистий прийом до офісу вона прийшла того ж дня з пакетом документів, які потрібні для складання позовної заяви до суду про встановлення факту смерті особи.

Наступного дня жінку запросили до приймальні, де вона отримала вже готову заяву до суду, написану від її імені. Вже у середу, шостого квітня, наша клієнтка подала заяву про встановлення факту смерті її бабусі у канцелярію Ковпаківського районного суду м. Суми. А восьмого квітня Юлія зателефонувала нам з доброю новиною - заяву було розглянуто та задовільнено. З рішенням суду, яке підлягає негайному виконанню згідно з діючим законодавством, заявниця завітала до нас по дорозі до районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану в м. Суми. Оперативна робота та позитивний результат вирішення справи у суді дають надію, що вдасться швидко вирішити і наступні проблемні питання цієї родини - отримання дідусем статусу внутрішньо переміщеної особи, оформлення адресної щомісячної допомоги, вступ до спадщини та інше.

За словами Володимира Виноградова, юриста-виконавця завдань проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам» у Сумській області, встановлення факту смерті чи народження - це одне з багатьох актуальних питань, з якими кожного дня звертаються до приймальні переселенці. «Ми надаємо допомогу кожному, хто приходить до нас. Юридичну консультацію, а при необхідності допомогу в складанні позовних заяв, запитів до органів місцевої влади, підприємств та установ, супровід слухань справ у судах люди отримують від нас абсолютно безкоштовно та без довідок про доходи. Ми працюємо у рамках проекту вже більше десяти місяців. Все це стало можливо завдяки програмі, яка впроваджується Представництвом Данської Ради у справах біженців в Україні, за фінансування Департаменту Єврокомісії з питань гуманітарної допомоги і захисту громадянського населення (ECHO) в 20 областях нашої держави. Партнером проекту в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях є Чернігівський громадський комітет захисту прав людини.

Юридична приймальня в м Суми знаходиться за адресою: 40000, м. Суми, вул. Бєлінського, 2, офіс 4 (зручні орієнтири - обласна бібліотека ім. Н. К. Крупської, Спасо-Преображенський кафедральний собор, вул. Соборна), тел.: +38(095) 939-11-11.

Верх