Симптоми раку товстої кишки у жінок

Симптоми раку товстої кишки у жінок

Рак товстої кишки або колоректальний рак – один із найпоширеніших видів онкологічних захворювань. Вражає як жінок, так і чоловіків, хоча відсоток виявлення у останніх трохи вищий.  Що ж стосується жінок, то за статистикою, приблизно у однієї з 24 жінок на якомусь етапі життя може бути діагностований рак товстої чи прямої кишки.

Симптоми раку товстої кишки у жінок

На початкових стадіях цього виду раку часто немає симптомів або вони розмиті , що ускладнює діагностику. Дуже важливо виявити онкологічне захворювання, коли воно тільки почало розвиватися. Це не тільки збільшує шанси на виживання, а й дає змогу застосовувати менш агресивні методи лікування. Таким чином мінімізується кількість побічних ефектів і загальна шкода, яка завдається здоров'ю пацієнта під час терапії.

Симптоми раку товстої кишки у жінок - фото1

Найпоширеніші прояви колоректального раку:

  • Зміна характеру випорожнень (діарея, закреп або інша консистенція випорожнень).
  • Ректальна кровотеча або кров у випорожненнях.
  • Біль у животі, спазми, здуття живота або дискомфорт.
  • Незрозуміла втрата ваги.
  • Анемія (дефіцит заліза), яка не має пояснення.

Допомогти в самостійному виявленні симптомів раку може елементарна спостережливість і обізнаність про нормальну поведінку вашого організму. 

Звісно ж, у випадку раку товстої кишки не підійде практика самообстеження, яка, наприклад, популяризується для профілактики раку молочної залози, але якщо ви звертаєте увагу та фіксуєте в пам'яті ваше самопочуття, а також регулярно проходите загальні аналізи та медичні огляди, то помітити розвиток онкологічного захворювання цілком реально.

Також варто звернути увагу, що перелічені вище симптоми можуть бути ознакою й інших хвороб, однак це не означає, що вони не несуть загрози вашому організму і тому симптомами можна знехтувати. Будь-які зміни та погіршення самопочуття потребують діагностики та лікування, якщо це не пов'язано з природними процесами в організмі, такими як старіння, вагітність або зміна менопаузального статусу.

Симптоми раку товстої кишки у жінок - фото2

Колоректальні та гінекологічні симптоми: знання відмінностей

У жінок у пременопаузі (початкова стадія клімаксу) може виникнути спокуса ігнорувати ранні ознаки раку товстої кишки, такі як здуття живота і дискомфорт, посилаючись на те, що це не більше, ніж проблеми з менструальним циклом. Хоча деякі колоректальні та гінекологічні симптоми легко розрізнити, наприклад, кровотеча (ректальна і вагінальна), інші ж можуть бути не такими очевидними. Якщо є якась плутанина, поговоріть зі своїм гінекологом або сімейним лікарем.

Коли потрібно пройти обстеження на рак товстої кишки?

До факторів ризику колоректального раку належать:

  • Вік 45 років і старше.
  • Випадки раку товстої кишки у близьких родичів.
  • Поліпозні синдроми.
  • Захворювання, які впливають на шлунково-кишковий тракт: синдром подразненого кишечника, виразковий коліт або хвороба Крона та інше.

Для ранньої діагностики раку товстої кишки використовують скринінг – колоноскопію. Вона вважається найбільш ефективним методом виявлення аномальних клітин у товстій і прямій кишці. Метод досить простий і не спричиняє суттєвого дискомфорту.

Турбота і контроль за станом вашого здоров'я – насамперед ваше персональне завдання, але й допомога фахівця в цьому питанні вам не завадить.

Якщо ви помітили будь-які симптоми, які вас турбують, зверніться до лікаря – це єдиний надійний метод контролю виникнення і розвитку онкологічних захворювань. Пройти медичне обстеження і отримати висновок досвідченого фахівця про ризик розвитку у вас раку товстої кишки ви можете в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.

Верх