Сумська громада об’єднує зусилля задля захисту прав переселенців з Донеччини та Луганщини

Сумська громада об’єднує зусилля задля захисту прав переселенців з Донеччини та Луганщини

В освітньому просторі POINT #eduspace відбувся семінар на тему «¬в межах проекту «Захист населення, що постраждало від конфлікту», який реалізується Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини.

Семінар зібрав представників обласних та міських установ та структур, які опікуються переселенцями, правозахисних організацій, системи безоплатної вторинної допомоги в Сумській області, громадських активістів, керівників об’єднань переселенців в містах Суми, Конотоп та Шостка.

Про особливості реалізації ВПО права на соціальне забезпечення учасникам розповідав на семінарі виконавець проекту в Сумській області, юрист Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Володимир Виноградов. Він зауважив, що усі представлені на заході організації та структури мають максимально мобілізувати зусилля задля ефективної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Згуртована робота допоможе адаптації громадян, які пережили стрес, перебуваючи в зоні бойових дій, а потім відчули на собі вимушене переселення на нове місце проживання. «Важливі всі сфери, в яких налагодженню добробуту внутрішньо переміщених осіб може посприяти кожен. Ми ж, в першу чергу, маємо працювати над цим в правовому полі», - зауважує правозахисник. Також він розповів присутнім про поступові зміни в законодавстві, які поступово приймалися в правовому полі України, враховуючи унікальну для нашої держави ситуацію з внутрішньо переміщеними особами.

Під час семінару радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО в Сумській області Оксана Іванцова доповіла присутнім на тему «Запобігання сексуальному насильству в умовах конфлікту», адже в умовах беззаконня на окупованій території кожен може стати жертвою.

Захід пройшов в формі активного діалогу. Присутні ділилися власним досвідом допомоги внутрішньо переміщеними особам, розбирали проблемні кейси, з якими стикалися під час роботи.

Верх