Наслідки збройного конфлікту на сході матимуть вплив на всю Україну

Наслідки збройного конфлікту на сході матимуть вплив на всю Україну

5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Війна на сході України призвела до цілого ряду небезпечних впливів на ґрунти та ландшафти, поверхневі і підземні води, рослинність і тваринний світ, крім того, бойові дії значно збільшили ризики виникнення аварійних ситуацій на промислових підприємствах та інфраструктурних об’єктах. Головна небезпека в умовах конфлікту пов’язана з можливістю забруднення навколишнього середовища через багаточисельні аварії, та серйозні порушення роботи на підприємствах регіону.

Екологи виділяють такі основні наслідки збройного конфлікту для стану довкілля та здоров’я живих істот на сході України:

  • від вибухів та проїзду важкої військової бронетехніки, а також внаслідок зведення спеціальних укриттів руйнуються унікальні ландшафти, серед яких – значні степові ділянки.
  • страждають популяції червонокнижних видів, яких на Донбасі достатньо багато.
  • відбуваються масштабні вигорання та вирубування великих лісових масивів, переважно цілеспрямовано насаджених навколо великих промислових центрів для часткової нейтралізації негативного впливу підприємств.
  • в моменти, коли відбувалися обстріли, в повітрі різко зростала концентрація шкідливих речовин – продуктів вибуху (оксидів сірки, нітрогену тощо), перевищуючи гранично допустимі значення у 5-8 разів. Дихати таким повітрям можна тільки через вологі серветки або вологі марлеві пов’язки, які нейтралізують окиси і запобігають їх потраплянню до легень.
  • потрапляння металу та сірки з кожним вибухом в ґрунт. Вирощувати сільськогосподарську продукцію на такій землі чи використовувати її як городи поруч із приватними садибами не можна.
  • в результаті численних обстрілів було пошкоджено очисні споруди тож шахти опинились затопленими чи знаходяться в процесі затоплення.
  • конфлікт ускладнив поводження з твердими побутовими відходами, особливо в населених пунктах, що розташовані уздовж лінії зіткнення. До традиційного побутового сміття в окремих місцях додаються залишки військової техніки, будівель, споруд та елементів інфраструктури. Утилізація цього не відбувається, більше того, вона вимагає додаткових потужностей і неможлива без попереднього розмінування території і очищення її від боєприпасів.
  • тема складності та необхідності розмінування взагалі є окремою та має свої особливості.

 Від дії всіх перелічених чинників значно зростає рівень забрудненості води, деякі населені пункти, які знаходяться поблизу лінії розмежування, вже зараз опинились без постачання чистої питної води, в них ситуація вирішується тільки після втручання міжнародних організацій. Що відбувається на території, яка не підконтрольна українській владі, дізнаватися можна лише з неофіціальних джерел та безпосередньо через звернення до правозахисної спільноти.

Йде шостий рік війни на сході України, відповідно, зберігаються та ускладнюються всі ті чинники, пов’язані із впливом бойових дій як безпосередньо на природні об’єкти, так і на об’єкти промислової і комунальної інфраструктури, які становлять підвищену екологічну небезпеку. Щоб далі планувати і вживати першочергових заходів для зниження цієї небезпеки від найбільших джерел у зоні конфлікту, варто мати постійно уточнювану й оновлювану оцінку цієї небезпеки. Вже на її основі мають регулярно плануватися й виділятися ресурси, для обмежень і знижень ризиків, підтримання сил і засобів для ліквідації наслідків та попередження можливих аварій. Важливо у цих складних умовах – зміна відношення до ситуації в українському суспільстві в цілому, без урахування регіону, адже вплив та наслідки від забруднення навіть частини країни можуть бути катастрофічними для всіх.

Публікацію підготовлено в рамках діяльності громадської приймальні УГСПЛ в Сумах. Програма «Права людини в дії» впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Додаткову консультацію від юристів УГСПЛ в Сумах можна отримати за телефоном:

095 354 98 88 або 095 931 11 10 (за останнім номером доступні Viber та Telegram). Під час карантинних обмежень ми допомагаємо дистанційно.

 

Верх