Корисні рекомендації для людей, яким потрібна свердловина

Корисні рекомендації для людей, яким потрібна свердловина

Зважившись бурити свердловину, необхідно знайти компанію, яка надає відповідні послуги, має професійне обладнання та готова виконати всі роботи згідно з вимогами чинного законодавства. Найчастіше людина, що не розбирається в особливостях цих процесів, може не знати, яку технологію використовують для буріння отвору в землі, як розрахувати рівень водоносного горизонту або навіщо потрібен паспорт артезіанської свердловини. Щоб хоч трохи розібратися в цих та інших питаннях, пропонуємо зупинитись на найбільш важливих моментах.

Лікнеп для непрофесіоналів

По-перше, після приїзду бурильної бригади вода сама собою не з'явиться. Необхідно підібрати насосне обладнання і правильно його встановити. Додатково не завадить домовитися про регулярне обслуговуванні техніки. Зробивши це, займіться оформленням паспорта на свердловину. Багато хто вважає, що це документ не першої необхідності, але часто він буває потрібний в самий непідходящий момент. Тому не варто відкладати його оформлення на потім. Тим більше що у цього документа немає терміну давності. Він буде актуальний через тиждень, рік або навіть через 10 років після отримання.

Паспорт – це документ, в якому вказуються всі технічні особливості свердловини, від її розмірів до продуктивності. З його допомогою проводять перевірки, обслуговування та ремонти. У ньому вказується найменування фірми, яка проводила бурильні роботи, а також обладнання, що використовується для забору води. Це дуже важлива інформація, оскільки згадати через кілька років, хто займався розробкою свердловини і де їх за необхідності знайти, буває дуже складно. А якщо вся технічна інформація вказана у документі, шукати нікого не доведеться.

Цікаво! Паспорт обов’язково знадобиться власнику, якщо він планує здати артезіанську свердловину в оренду.

Корисні рекомендації до початку бурильних робіт

Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зберегти здоров’я та нервові клітини:

  • Важливо розташувати свердловину максимально далеко від будинків, курників, туалетів. Це дозволить швидко оформити документи і не мати проблем з СЕС, робітниками Мінекології. Ну і, звичайно, допоможе убезпечити здоров'я і самопочуття від шкідливих наслідків.
  • Пам'ятайте, що використання свердловини базується не тільки на положеннях Водного, але й Земельного кодексу. Особливо уважно потрібно вивчити статтю 23 про права і обов’язки отримання спеціального дозволу на користування ресурсами.
  • Не нехтуйте паспортом свердловини. Як відзначалося вище, він буде потрібний для сервісних робіт. Крім того, його наявність передбачена законодавством нашої країни.
  • Після проведення бурильних робіт паспорт потрібно занести до реєстру Держгеонадр. В іншому випадку він не має юридичної сили.
  • На закінчення розрахуйте обсяг споживаної води. Якщо водозабір зі свердловини перевищує 5 кубів/добу, потурбуйтеся про отримання дозволу на спеціальне водокористування. Додатково доведеться встановити лічильник і оплачувати використання природних ресурсів відповідно до встановлених тарифів (від 70 до 145 коп., залежно від місця розташування об’єкта).

Для захисту свердловини її необхідно закрити герметичним оголовком. Це запобігатиме потраплянню сміття і можливої шкоди від недоброзичливих дій сусідів. У свердловину не потраплятимуть атмосферні опади і дрібні тварини, які випадково опинилися поруч з відкритим отвором. В ідеалі – це повинен бути герметичний оголовок і приямок з люком.

Верх